Der var efterspørgsel på hvilke opskrifter der var blevet brugt til den dejlige mad til fællesspisningen 22. feb. 2024. Nedenfor er hvad madholdet brugte af opskrifter..
Derudover var der nogle som spurgte til hvilken sang det var som vi sang sammen. Det var “Friheden flyver”, Melodi: Leif Sylvester Petersen og tekst Erik Clausen. Sunget og gjort kendt af Eva Madsen.
STORT BRØD
Rør 1.5 vand, salt (4-5 spiseske), 1 pk gær og 2 kg hvedemel sammen i en STOR skål. Læg fugtigt viskestykke over.
Lad hvile 2 timer
Rør rundt i dejen med en ske,
Hvile 2 timer mere.
Hæld dejen ud på bagepapir i en bradepande
Lad hvile mens du varmer ovnen op til maks varme, uden blæser.
Sæt bradepande i ovn. Efter 15-20 minutter – når brødet ser ud som om det er ved at brænde på! (det skal være brunt og gerne pletvis sort), skruer du ned til 150 gr. (det bliver ikke mørkere herefter).
Bag færdig 25-35 minutter – det skal lyde hult når du banker i bunden. Køle af på rist.
Vent med at skære til det er afkølet.
Tips: Jeg har prøvet med groft mel og andre slags mel – men det fungerer bedst med hvedemel, af god kvalitet. Men fint at komme fx sesamfrø i – der skal mange til for at det giver mening!
De 2 + 2 timer kan godt være mere (dog ikke natten over)…. Men IKKE mindre! Brødet holder i flere dage, og er godt ristet også på 3-4 dagen.
Man kan selvfølgelig lave halv eller kvart portion, eller bruge grundopskrifter til at lave rigtig god bolledej.
God fornøjelse,
Michael L.

Opskrift på ovnbagt Torskefisk i fad
Man kan bruge torsk, kuller, lyssej el mørksej. Torsk er den mest faste, mørksej den mest løse i kødet
Vi brugte mørksej, det er den billigste torskefisk
Opskrift til ca. 800 gram fisk
1 bdt. Forårsløg – skæres i stykker på ca. 1 ½ cm
½ fennikel
6-8 grønne asparges (kun hvis man kan få fra Europa, det kan man ikke om vinteren!)
De skæres i 3 cm. lange stykker
(I stedet for asparges el. sammen med kan bruges en pore i skiver, og man kan bruge brocoli fx)
5 fed hvidløg – tynde skiver
1 -2 skalotteløg – i tern el. skiver, som man lyster, og fennikel. Når det er blødt
1 dl. Piskefløde (eller som man synes)
1 ½ dl. Hvidvin el mere
1 dl Havnens aioli (eller anden aioli)
Man tager en dyb pande:
Smelter noget smør (til middagen i beboerhuset brugte jeg olivenolie) og når det er godt varm smides de skivede hvidløg i,
Hvidløgene skal have lidt farve, så tilføjes de snittede skalotteløg og fennikel, blødgøres, asparges/broccoli skal i inden man tager panden af ilden, der tilføjes fiskebouillonpulver, evt. sød chili, og så hældes fløde på, og hvidvin. Det koger lidt op for at få smag fra grøntsagerne. Og koger lidt ind, evt. tilføj lidt maizena,
Fisken har man dryppet med lidt lime, man kan rive citronskal over (det havde jeg ikke gjort ved middagen d. 22.2.) Og salt og peber naturligvis.
Fisken lægges hel i fad (man kan også dele i portionsstykker). Lidt smør olie i bunden.
Sovsen hældes hen over, – løft evt. lidt op i fisken, så den får lidt sovs ind under.
Bages 15-20 min. Ved 180 gr, varmluft
Tilbehør: risotto, eller brune ris. /En god salat
Velbekomme
Pescado a la Veracruzana
Ingredienser til 6 personer
1,25 kg kuller eller mørksejfilet
½ citron eller lime
½ tsk salt
¼ tsk peber
9 dl Salsa de Jitomate
Saften af 1 appelsin
2 røde peberfrugt i strimler
1 stort løg i tynde skiver
18 pimento-fyldte oliven
2 laurbærblade
1 spsk kapers
4 stilke persille
2 grønne chili
Tænd for ovnen og sæt den på 180 grader. Dup fisken tør og gnid den grundigt over det hele med lime eller citron, hvorefter den krydres med salt og peber. Kom ca halvdelen af tomatsaucen i et ovnfast fad og læg fisken oven på saucen.
Tilsæt appelsinsaft, peberfrugt, løg, oliven, laurbærblade, kapers, persillestilke og chili og hæld resten af saucen over. Dæk fadet med aluminiumsfolie og sæt det i ovnen i 1 time.
Arroz Blanco
Ingredienser til 6-8 personer
4 spsk olie
350 g langkornede ris
9 dl vand
½ tsk salt
1 hønseboullionterning
2 stilke frisk koriander eller persille
1 mellemstort finthakket løg
2 grønne chili
1 fed hvidløg (evt spiddet på en tandstik)
Varm olien op i en tykbundet med tætsluttende låg. Tilsæt risen og svits den under stadig omrøring i 4 min. eller til risen skifter farve.
Hæld al overflødig olie fra og tilsæt vandet og de øvrige ingredienser. Læg låg på gryden og bring det hele i kog. Skru ned for varmen og lad risen koge sagte og under låg i 15 min eller de har opsuget alt vandet. Inden servering fjernes hvidløgsfed, krydderurter og chilipebre.
Salsa de Jitomate
Ingredienser til 9 dl
1 finthakket løg
2 spsk olie
2 ds flåede hakkede tomater
2 spsk koncentreret tomatpure
2 grønne chili
1 hønseboullionterning
1 nip sort peber
1 nip sukker
Lad olien bliver godt varm i en gryde og sauter det hakkede løg. Tilsæt tomater og de øvrige ingredienser og lad saucen snurre for svag varme i 15 min